查看: 62545|回復: 296

東鐵旺角東至紅磡站服務暫停, 有得免費搭車 (2月新版本)

除咗同上個月既情況相同,即係肯兜就有免費車搭。

上個月既講法:
1. 其實係任何站前往紅磡出閘都免費(不過唔可以係尖沙咀尖東出過閘既轉車,否則只會計你尖東到紅磡嗰程免費)
所以只要你用到自己方法去紅磡(eg 美孚、南昌轉車)就係免費
2. 兩邊搭接駁巴士前拍咗卡(九龍塘去紅磡就一定要係九龍塘拍卡、紅磡入閘,相反亦然) 之後嗰程係免費,唔一定係東鐵,
所以只要你做咗呢個過程,你去邊都係免費。

誇張啲講,你肯兜遠啲,由東涌去烏溪沙可以免費(南昌轉車去紅磡轉SHUTTLE)。
回程的話肯複雜地轉車,響紅磡出閘再遊車河去九龍塘轉車,都一樣係免費。

接駁巴士位置:
九龍塘D出口
紅磡C2出口

但今次有樣新嘢唔可以公開講:(想知請回覆)

2月UPDATE咗一樣情報:(2月21日已實測OK)
都會票/單程票/支付寶,要在九龍塘站指定閘機出閘。
暫時收到情報係,用支付寶入閘,搵到嗰部閘機出閘(應該有職員企響隔離, 近D出口),應係會不扣除車費。
都會票都會不扣除車程。

所以有支付寶易乘碼既朋友可以注意呢點,就九龍塘出閘都FREE。
未裝既可以睇返呢個:
http://www.jetsocome.com/forum.php?mod=viewthread&tid=141121

PAGE有啲疑問,收集咗一啲出咗呢個帖,因方法未實測所以唔貼響度擾亂大家:
(呢個帖寫既就係上次2月已實測咗)
http://www.jetsocome.com/forum.php?mod=viewthread&tid=142732

回復

Thanks
回復

THXXX
回復

Thanks
回復

Thanks
回復

thanks.
回復

thanks