查看: 1084|回復: 6

離哂大譜!!!日再拘9人 記者冇登島都照拉

日本新聞網報道,沖繩縣警方以「不法入國」罪,逮捕了另外9名未登上釣魚島的中國保釣人士和船員,以及記者。

而在傍晚,沖繩縣員警本部已經以同樣的罪名,逮捕了5名登上釣魚島的保釣人士。

回復

又拉又鎖, 釣魚島唔係日本既!!!
回復

日本最近咁多搞事架
回復

佢明明係戰敗國...........點解可以咁多手多腳.....................死人美國佬唔好搞風搞雨啦...................
回復

講真 個島係邊個既無所謂的

其實日本本身國土已經比中國小
讓這樣的一個島給日本也不會太虧蝕吧?
最主要是和諧嘛
最後弄成戰爭雙方也沒有利益
回復

講真 個島係邊個既無所謂的

其實日本本身國土已經比中國小
讓這樣的一個島給日本也不會太虧蝕吧?
最主要 ...
uwants 發表於 2012-8-19 18:08

梗係唔得~~~佢地爭既係土地 + 海域 + 海底資源(即係石油!!!)
你睇阿拉伯淨係賣石油賣到幾富貴就知道石油幾有價值~!!! (日本係唔無能源架!!!所以用核能 + 入口!!! 佢連風電都整唔到~~~風電唔係個個國家同地方都整到部大風車~~~要得天獨厚先有架~~~~)

釣魚台已經check到下面勁多海洋石油!!!

仲有架~~~根據國際法~~~國家海域範圍係由國家所擁有既土地延伸出去公海~~~如果釣魚台俾左日本~~~日本海域範圍好似話會大左一倍!!!

你話有咩可能唔爭!!!!
回復

頂~!!!! 公共 仲 唔派快艇 捉晒佢地 返黎中國 受審!!!!!!!!!!!!

日本國會議員和右翼團體成員150人赴

釣魚島海域舉行所謂「慰靈」活動,其中10人登上釣魚島。中國外交部發言人秦剛表示,中方
對此表示強烈抗議,敦促日方停止損害中國領土主權的行動。
  秦剛稱,日本右翼分子的非法行徑侵犯了中國領土主權,外交部負責人已向日本駐華大使提
出嚴正交涉,表示強烈抗議,敦促日方停止損害中國領土主權的行動。中方要求日方應切實處理
好當前問題,避免嚴重干擾中日關係大局。
  《新華社》發表評論文章,指出日本右翼分子強行登島,一是借機撈取個人政治資本,二是
借機煽動對立,企圖推動日本重新走上以鄰為壑的危險道路。
回復