查看: 980|回復: 4

補習社代做功課 教壞細路呃老師

真係令人妒忌....不...可恨!!!
小學雞功課, 一日就可以搵掂啦, 咁就2500

【本報訊】「代做暑期作業!」近日有私人補習社明目張膽於門外張貼廣告,以代做功課作招徠,學生只要支付2,500元,他們便會找人代做所有暑期作業。該社負責人承認代做功課雖有欠道德,但與其要跟不上課程的學生抄襲功課,倒不如由他們代勞,再以「度身訂做」的練習給他們補底。不過,現職教師批評補習社「教壞細路兼合謀呃老師」。記者︰莫家文、陳達浩、黃江奇

代做功課的補習社叫「思才學習中心」,位於柴灣泰民街高威廣場,面積不足二百呎。記者上周五佯裝家長入內查詢,見五名小學至初中學生坐在課室內,環境非常擠逼。
其中兩名學生拿着任天堂手提遊戲3DS落力與同伴對戰,另一中二生則拿着控制器,沉醉於格鬥遊戲街頭霸王,另外兩名學生則在這「嘈雜」的環境下做練習。

每月收費達2500元補習社只有一名叫梁鑫森的補習導師,玻璃牆上掛了他2000年港大理學士畢業證書。他見記者對代做暑期作業有興趣,熱心解答「夾硬逼佢(學生)做(作業)冇意思,佢都唔會識,先生(老師)又唔會對(批改)……我同你做晒暑期作業!」記者稱擔心交予老師的功課筆迹不符或作答過於準確,會引起學校老師懷疑時,他即時拍心口說︰「先生有乜投訴,畀電話我,我同先生講。(你同先生講?)冇問題㗎,我都唔驚,你哋驚?我同你諗到好絕,先生唔係神唔係皇帝,你兇吓佢!」
梁鑫森的補習社每月收費2,500元,學生在補習社做梁為他們「度身訂做」的練習,而梁則替這些小一至中六的學生做暑期作業。他說:「之所以收咁貴,依然有人嚟,因為合乎人性。」
雖然梁 sir見解「獨特」,但場內的學生卻十分認同,其中一名在課堂內打足一小時遊戲機的中二生更指,打機不會影響學習,他找梁 sir補習一年後成績有明顯進步。「英文進步咗十幾分,易理解咗。」
承認道德上講不過去記者翌日表明身份,梁 Sir承認代做功課「道德上講不過去」,但反指課程年年改,但暑期作業卻不變,「好似正負數,以前六年班教,家推去中一教,但暑期作業唔變,你叫佢點做……做功課一定自己做,但唔識比例越嚟越大,反正都係抄,不如幫你做!」
教協副會長黃克廉反駁暑期作業每隔兩三年便出新版,不可能出現學校一直沿用舊版的情況,批評對方「唔理教得好唔好,佢第一件事已教識學生無盡力,合謀欺騙老師,完全係唔要得的學習態度」。
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120816/16608213?fb_comment_id=fbc_10151102390649941_23333705_10151102762059941#f8f9df59c

回復

另類老師,,,不原置評.
回復

次次暑期作業做完,,,, 老師都無派返俾學生,,,
回復

好似各有各道理~~~
回復

不過學生就係少左機會practice ~~~
回復