查看: 5342|回復: 4

大家不要看這個無良醫生!!

大家不要看這個無良醫生!!
日期: 2012年5月30日
地點:深水埗富昌邨黃兆璋醫生醫務中心
事發經過:一名90歲老婆婆在樓上的日間看護中心突然發高燒(44度以上),職員通知家人接離看醫生。家人趕到後即帶其到樓下黃
兆璋醫生醫務中心登記,但被拒絕! 以下對話內容:
⋯⋯ 家人:姑娘唔該登記睇醫生
姑娘:身分證丫
家人:唔記得帶,不過佢有日間看護中心的登記資料,雖無相片,但與其手鏈上雕刻的名字相呼應,可否先看醫生再後補身分證?
姑娘:唔可以!無身分證睇得,你返去再攞張身分證泥登記先啦!
家人:佢老人家依家發高燒唔知咩事喎,唔可以睇左先? 會死人架喎? 一係我俾按金同佢睇左先?
姑娘:唔得!
家人:咁我唯有響度打999 call 白車!
姑娘:咁...等我入去同醫生講吓...
10分鐘後...家人聽到姑娘跟醫生的笑聲,完全無意出來應診!
結果家人在診所內打999報警!
報案中心問家人何事打999,家人說出事發經過,姑娘聽到後即時開門叫老人入內看病!
姑娘:xxx,進來看病!
家人:唔使啦~我都叫左白車!
結果; 明愛醫院醫生證實老人家患了肺炎,再遲一點就會有危險,現尚未知道病因,並在留院醫治及觀察中!
回復

無良醫生  px..人渣
回復

有無搞錯啊,有無醫德噶,不如無去做醫生啦,敗壞身份。。
回復

都唔知個姑娘有冇講到...
回復

你已經post 超過20多個新帖......................請停止洗版......................................
回復