查看: 1273|回復: 8

康文+++【中國歷史文化101】第八集 —皇帝的陀飛輪問答遊戲

【康文署寓樂頻道 即日上映】皇帝先有得用嘅計時器?!
(仲有問答遊戲送小禮物)
:「請問而家幾點?」
聽到呢條問題,我哋望一望手錶就知答案。
咁古時嘅皇帝,又係點樣知道時間呢?最新推出嘅【中國歷史文化101】第八集 —皇帝的陀飛輪,請嚟香港科學館一級助理館長Wilson,為我哋介紹皇帝獨有嘅水運儀象台,佢嘅功能相等於一個小型天文台,想知道呢個天文儀器有幾勁就快啲睇片啦!
睇完片而家等我同大家玩個快問快答遊戲!答啱晒嘅朋友仲有機會贏到小禮物一份!事不宜遲,即刻開始:
問題一:
片中提及嘅水運儀象台係由宋代天文學家蘇頌及邊個所設計?
A/ 韓承昃   B/ 韓公廉  C/ 韓天玄
問題二:
水運儀象台分為三層,最上層叫咩名?
A/ 勢儀 B/ 渾儀 C/ 垂儀
問題三:
第一座水運儀象台係幾時建成?
A/ 北宋元祐年間   B/ 北宋寶元年間   C/北宋靖康年間
遊戲玩法:
1. 追蹤康文+++粉絲專頁
2. 喺留言欄回答上面三條問題,並標籤 (@)兩位朋友,邀請埋佢哋追蹤康文+++粉絲專頁
3. 追蹤101 academy入門教室 YouTube channel: https://www.youtube.com/channel/UCyBRQK4DwHNDOPdEr2Drgig
<條款及細則>
1. 參加者必須已追蹤康文+++粉絲專頁
2. 完成遊戲步驟,將有機會贏取思文喵活力仔限量版禮物一份
3. 得獎者將由康文+++選出
4. 每名參加者只可以參加一次,不接受逾期、重複回答或經過編輯嘅答案;參加者亦不可以使用多於一個帳戶參與遊戲,如發現有使用假帳戶或分身帳戶者,有機會被取消參加資格
5. 所有答案以短片「【中國歷史文化101】第八集 —皇帝的陀飛輪」的內容作準
6. 收集到的個人資料只作是次活動之用
7. 如有任何爭議,康文+++專頁保留最終決定權
8. 截止日期:2023年3月29日下午5時正
9. 答案將於2023年3月31日或之前,於此帖文留言欄公布,得獎者亦會收到Inbox message 通知領獎細節。

https://www.facebook.com/LCSDPlu ... qdmwHp2zWoeahQyU56l

評分

查看全部評分

回復

Thanks
回復

thanks
回復

thanks
回復

thanks
回復

thanks
回復

thanks
回復

thanks
回復

係時候公布答案啦:
問題一:片中提及嘅水運儀象台係由宋代天文學家蘇頌及邊個所設計?
答案:B/ 韓公廉
問題二:水運儀象台分為三層,最上層叫咩名?
答案:B/ 渾儀
問題三:第一座水運儀象台係幾時建成?
答案:A/ 北宋元祐年間
得獎者將會收到inbox message通知領獎詳情,多謝大家參加今次活動
回復